Obra: El drac d’Aldaia
Autor: Miguel Ángel Sena
Ubicació: Túnel de la Avda. Joan Fuster
Data: 2021
El mural és un autèntic homenatge al patrimoni cultural del poble d’Aldaia. Representa gràficament la continuació del Cinturó Verd i mostra un drac de llarg cos que recorre la paret del túnel, acabant en la cua amb el topònim d’Aldaia. Igual que l’immens parc del Cinturó Verd, el cos del drac el formen elements vegetals diversos (arrels, arbres, fulles) barrejats amb les escultures “Mare terra, dents” de Carlos Monje, “Maimara, estel de terra enllà” de Sebastià Miralles i “Ugarit Gate” de Mustafá Alí. Igualment, entremesclat en el cos del drac s’aprecia l’aigua de la Séquia del Comuner, que rega l’horta d’Aldaia, amb un llaurador treballant la terra.
L’horta d’Aldaia és un espai agrícola protegit en el Pla General d’Ordenació Urbana d’Aldaia i en el Pla d’Acció Territorial de l’Horta de la Generalitat Valenciana. Els llauradors d’aquesta horta dirimeixen els plets de reg en el Tribunal del Comuner, declarat BRL Immaterial per la Generalitat Valenciana. El drac es fon en la seua cua amb una representació del topònim d’Aldaia on s’entremesclen elements emblemàtics del patrimoni cultural local, com ara el Bacus d’Aldaia, l’escultura “Homenatge al Protocol de Kioto”, l’església parroquial de l’Anunciació, l’ermita de la Mare de Déu de la Saleta, el TAMA, el palmito artesanal, el Museu del Palmito d’Aldaia (MUPA) i el Dipòsit d’Aigua.
Un ric patrimoni que en 2021 ha rebut dos reconeixements de la Generalitat ja que el Tribunal del Comuner i l’Artesania del Palmito d’Aldaia han sigut declarats Béns de Rellevància Local Immaterials de la Comunitat Valenciana.